Ga naar inhoud

Hymer Boordcomputer zegt 'Defect!' na vervanging comfort accu's


Jeroen Wiercx

Recommended Posts

Wij hebben vorige week de comfort accu's vervangen van onze Hymer. Op de boordcomputer (DT 201) stond al 'defect!' voordat we de accu's gingen vervangen, maar ook na vervanging krijgen we deze melding. De nieuwe accu's laden en werken prima, maar de foutmelding roept uiteraard vragen op. Uit het boekje kunnen we niet afleiden wat er 'defect!' is. Iemand hier ervaring mee? 

IMG_6178.jpg

Link naar reactie
Share on other sites

Volgens de manual, die je hier kunt vinden:

 

DEFECT ! staat voor Fault display for battery, filling level sensors, temperature sensors

Dus het probleem kan zowel met de accu(s), de niveausensors van de tanks, als met de temperatuursensoren te maken hebben.

 

Ik zie ook een "?" symbool, hierover schrijft de manual:

If the charge status of the battery is not known (e.g. after starting up the system for the first time or after changing the batteries), a "?" is displayed as capacity value. In addition, the charge request "CHARGE !" is displayed. Recharge the living area battery by connecting it to the 230 V mains for at least 24 hours. After completion of the charging process, disconnect the battery from the mains. Push any button. After approx. 30 seconds the "?" disappears. For more information see the instruction manual for the Electrobloc.

 

Ik zou de manual even rustig doorlezen v.w.b. de foutmeldingen en welke handelingen te doen om deze te wissen.

 

Link naar reactie
Share on other sites

Dank je wel. Van die temperatuursensoren begrepen wij dat dat niet op onze accu van toepassing is (gelaccu). Neem aan dat er geen foutmelding komt als iets niet van toepassing is op je type accu. 

Dat van de niveausensors van de tanks.. De watertanks dan? Geeft namelijk niet de defect-melding als je in het watertankmenu zit.

 

Link naar reactie
Share on other sites

Het zal om de temperatuursensoren gaan die simpel de buiten- en binnentemperatuur meten.

De niveausensoren van de tanks is inderdaad voor de schoon- en grijswatertank.

 

Als je binnen- en buitentemperaturen kunt uitlezen en deze zijn juist dan is dit het niet. Dit geldt eveneens voor de niveausensoren, als deze realistische waarden aangeven dan komt hier de "DEFECT !" storing ook niet door en blijft de huishoudaccu over.

Als de huishoudaccu's volledig zijn opgeladen, dan moet je volgens de manual "disconnect the battery from the mains" wat in mijn beleving, los van de hoofdvoeding halen is. Dus zonder walstroom en dan een van de knoppen op het bedienpaneel indrukken, dan zou na ca. 30 seconden het "?" teken moeten verdwijnen.

 

De DEFECT ! melding kan misschien blijven staan omdat er op een verkeerde manier van accu's is gewisseld waardoor de foutmelding in het geheugen blijft staan.

1. Verwijder de eventuele walstroom

2. Zet de 12V voorzieningen uit met de AAN/UIT knop op het bedienpaneel

3. Zet daarna de accuschakelaar op het EBL uit met de AAN/UIT knop op het EBL (de blikken doos met autozekeringen)

4. Wacht ca. 1 minuut, zet daarna de accuschakelaar op het EBL weer aan en zet daarna de 12V voorzieningen weer aan op het bedienpaneel.

Mogelijk dat hierna de melding "DEFECT !" is verdwenen

 

En als je de oude accu's voor andere accu's met meer/minder capaciteit hebt verwisseld, dan moet je dit in het accu-menu wijzigen. Zie hiervoor ook de manual.

 

 

aangepast door Camper-T
Link naar reactie
Share on other sites

Staat de EBL op Batterie "ein" bij wissel zet je deze nml uit en wellicht vergeten aan te zetten.

 

uit de handleiding:

Inbetriebnahme

Die Kontroll- und Schalttafel DT 201 B kann nur mit dem Elektroblock EBL 101 und dem Zubehör für die Füllstandsmessung der Wassertanks in Betrieb genommen werden.

􏰀 Batterie-Trennschalter am Elektroblock auf "Batterie Ein" stellen. Die Bedienungsanleitung des Elektroblocks beachten.

􏰀 12-V-Hauptschalter an der Kontroll- und Schalttafel drücken.

Nach dem Einschalten des Batterie-Trennschalters oder nach einem Bat- teriewechsel: 12-V-Hauptschalter an der Kontroll- und Schalttafel kurz ein- schalten, um die Verbraucher in Betrieb zu nehmen.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid